Logopedia se ocupă cu studierea, prevenirea și corectarea tulburărilor de limbaj. Tulburările de limbaj pot fi întâlnite la persoane de toate vârstele: copii, adolescenți și adulți.
Serviciile de logopedie pot ajuta un copil care:
– nu pronunță corect unul sau mai multe sunete (dislalie);
– are un vocabular prea limitat pentru vârsta lui, nu se exprimă în propoziții sau formulează propoziții scurte, în care se remarcă omiterea cuvintelor de legătură, dezacorduri gramaticale (întârziere în dezvoltarea limbajului sau apraxie verbală);
– repetă sau prelungește sunete, silabe și prezintă blocaje în discursul său (bâlbâială);
– refuză să vorbească, să comunice verbal cu cei din jur (mutism voluntar sau psihogen);
– vorbește foarte repede și neinteligibil (tahilalie);
– prezintă tulburări de scris și citit (dislexo-disgrafie).
Serviciile de logopedie pot ajuta un adult care:
– a fost diagnosticat cu afazie, dizartrie sau dispraxie verbală în urma unui accident vascular cerebral sau intervenții chirurgicale pe creier sau traumatism craniocerebral și necesită terapie logopedică pentru recuperare;
– prezintă tulburări de pronunție necorectate la timp.
Evaluarea logopedică
Se evaluează limbajul în toate aspectele sale: articulare, ritm și fluență, scris, citit, procesare fonologică, mobilitatea aparatului fonoarticulator, respirația verbală, înțelegerea limbajului, limbajul expresiv.
Probele diferă în funcție de tulburarea de limbaj suspectată. Se aplică probe diferite pentru evaluarea pronunției, întârzierii în dezvoltarea limbajului, apraxiei verbale, dislexo-disgrafiei, afaziei, bâlbâielii.
Desfășurarea unei ședințe de logopedie
Ședințele de logopedie se desfășoară la cabinet. O ședință de logopedie durează 40 sau 50 de minute. Primele 35-40 de minute se realizează exercițiile specific logopedice cu copilul sau cu adultul. Ultimele 5-10 minute se discută cu părinții copilului sau cu familia pacientului cu afazie despre progresele realizate și se prezintă temele pentru acasă necesare consolidării rezultatelor.
O ședință logopedică cu un copil se realizează printr-o îmbinare plăcută a jocului cu exercițiile logopedice.
O ședință logopedică cu un adult presupune realizarea exercițiilor logopedice specifice.
La finalul ședinței, sunt puse la dispoziție fișe cu exerciții, ce vor fi realizate acasă, cu sprijinul familiei. Se produce astfel o consolidare a rezultatelor obținute în cadrul ședințelor de logopedie.
Tarife
O ședință de evaluare logopedică costă 100 lei și durează 50 minute. O evaluare logopedică se realizează în 1-3 ședințe.
Se pot realiza ședințe de terapie logopedică cu durata de:
– 40 minute la prețul de 80 lei;
– 50 minute la prețul de 100 lei.
Durata optimă a ședinței se stabilește în funcție de particularitățile fiecărei persoane: vârstă, capacitatea de concentrare, diagnostic, gradul de afectare a limbajului și al altor funcții.
Publicații
Rogozea Alexandra Lavinia – “Culegere de exerciții pentru recuperarea afaziei”, vol I și II, ediția a II-a, revizuită și adăugită, Editura Cartea în culori, București 2017;
Rogozea Alexandra Lavinia – “Sunetul și litera X“, Editura Cartea în Culori, București 2018.
Articole:
Copilul nu vorbește? Întârzierea în dezvoltarea limbajului
Recuperarea pacienților cu afazie – informații și recomandări pentru familie și prieteni
Corectarea pronunției sunetelor
Bâlbâiala, recomandări pentru părinți
Tulburarea pronunției sunetului H
Diferențierea sunetelor R – L în pronunție, scris și citit
Jocuri și fișe de lucru pentru ședintele de logopedie: