Sandplay – terapia prin jocul cu nisip

 

“Adesea mâinile știu să dezlege o taină pe care rațiunea s-a străduit zadarnic s-o dezlege.”

(Carl Gustav Jung – Opere complete 8. Dinamica inconștientului)  

Sandplay sau terapia prin jocul cu nisip se întemeiază pe abordarea psihologică a lui C. G. Jung și a Dorei Kalf care a studiat alături de Jung. Sandplay este o metodă terapeutică folosită atât cu copii și adolescenți, cât și cu adulți. Ea completează terapia verbală accelerând procesul de dezvoltare și transformare. Este o metodă folosită în cadrul psihoterapiei analitice, alături de conversație, explorarea viselor, lucrul cu basmele, exprimare prin desen, pictură, modelaj.

Metodele de exprimare nonverbală prin imagine cu ajutorul mijloacelor specifice (jocul în cutia cu nisip, desenul, pictura, modelajul, mișcarea și dansul), s-au dovedit a fi foarte valoroase mai ales în lucrul cu persoanele care au suferit traume, îndeosebi traume în primii ani de viață. Cercetările arată că amintirile traumatizante, caracterizate de afecte deosebit de intense, ce copleșesc, sunt înregistrate în părțile din creier care gestionează aspecte emoționale și nonverbale (amigdală, talamus, hipocamp). Abilitatea de a procesa, de a gândi și reflecta este coordonată însă de lobii frontali ai creierului. Astfel, este posibilă exprimarea prin imagini a emoțiilor și senzațiilor din experiențele traumatice sau din alte experiențe semnificative care au fost trăite în primii ani de viață, când limbajul nu constituia încă un instrument pe deplin însușit. Terapia verbală poate fi utilizată mai târziu, pentru o mai bună integrare în prezent a acelor experiențe ce nu au putut fi puse în cuvinte, dar care au fost exprimate prin imagini în cutia cu nisip, desen, colaj sau dans și mișcare (ne referim la metode terapeutice de exprimare prin mișcare, nu la dansul social, de societate etc). 

În cabinetul amenajat pentru sandplay există rafturi pe care sunt expuse miniaturi (jucării de dimensiuni mici) și două cutii cu nisip: una cu nisip uscat și una cu nisip umed. Persoana poate atinge nisipul, poate alege miniaturile care o atrag cel mai mult și are libertatea să își creeze în nisip propria lume, să exprime o parte din sufletul său. Într-un cadru bazat pe încredere și susținere, aducerea în concret a ceea ce este dificil de pus în cuvinte deblochează resursele interioare individuale, susține activarea forței autovindecătoare care există în fiecare individ, copil sau adult. Scenele construite în nisip reflectă simbolic atât condiția actuală a persoanei care a creat-o și problemele de viață ale acesteia, cât și potențialul de vindecare, soluția existentă în propriul psihic. Primii pași spre soluționare făcuți în cutia cu nisip se vor reflecta în scurt timp și în viața de zi cu zi. Pagina despre sandplay  

Având o pasiune pentru pictură și modelaj și vrând să-mi completez colecția de sandplay, am modelat o serie de figurine. Majoritatea miniaturilor din galeria de mai jos este parte din colecția Cabinetul Psihologului.          

Share Our Posts

Share this post through social bookmarks.

  • Delicious
  • Digg
  • Newsvine
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Technorati

Comments

Tell us what do you think.

There are no comments on this entry.

Trackbacks

Websites mentioned my entry.

There are no trackbacks on this entry

Alexandra Lavinia Rogozea

– Atestat cu drept de liberă practică în Psihologie clinică, eliberat de Colegiul Psihologilor din România;

– Atestat cu drept de liberă practică în  Psihopedagogie specială, eliberat de Colegiul psihologilor din România;

– Masterat în „Psihoterapie analitică”, Universitatea Spiru Haret, Bucureşti 2008;

– Facultatea de Psihologie, Universitatea Hyperion, București 2011;

– Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Secția Psihopedagogie Specială, Universitatea București 2006.

 

Servicii

  • - evaluare logopedică
  • - logopedie copii
  • - logopedie adolescenți
  • - logopedie adulți