Desfășurarea ședințelor

Locație

Ședințele de logopedie se desfășoară la cabinet sau online prin intermediul platformei Zoom.

În prezent nu mai ofer servicii de logopedie la domiciliul beneficiarilor sau în spital.

Durată ședință

Ședințele de evaluare logopedică durează 60 minute.

Ședințele de intervenție logopedică durează 50 de minute.

Dacă întârziați, nu se poate recupera timpul pierdut deoarece acest lucru ar afecta atât programul logopedului, cât și pe cel al următorului beneficiar.

Tariful se plătește integral indiferent de momentul începerii ședinței.

Cum pregătiți copilul pentru ședințele de logopedie?

Se recomandă ca fiecare copil, indiferent de vârstă, să fie informat de către părinte că principalul motiv pentru care merge la logoped este să învețe să vorbească și să comunice cu ceilalți copii și cu adulții.

Este important să i se spună să coopereze cu logopedul pentru ca orele să fie cât mai plăcute și pentru a putea învăța cât mai ușor.

Îi puteți explica faptul că va învăța preponderent prin joc și că îi va plăcea. Va avea posibilitatea să aleagă o parte din jocurile cu care să se joace, dar vor fi și momente în care logopedul va alege jocurile cu care se va juca în timpul ședinței în funcție de obiectivele de învățare propuse pentru acea ședință.

Vor fi și momente în care va face exerciții de vorbire în fața oglinzii alături de logoped în cursul cărora trebuie să fie cât mai atent.

Desfășurarea propriu-zisă a ședinței

O ședință logopedică cu un copil se realizează printr-o îmbinare plăcută a jocului cu exercițiile logopedice.

O ședință logopedică cu un adult presupune realizarea exercițiilor logopedice specifice.

Primele 40 minute se realizează exercițiile logopedice cu copilul sau cu adultul. Ultimele  10 minute logopedul discută cu părinții copilului sau cu familia pacientului cu afazie despre progresele realizate, le prezintă teme pentru acasă în vederea consolidării rezultatelor și se răspunde la eventualele întrebări ale familiei.

Se poate asista la ședințe?

Părinții copilului sau membrii familiei adultului pot asista la ședințe.

În situațiile în care un copil nu poate colabora bine cu logopedul dacă părintele rămâne în cabinet sau în ședințele în care se face evaluarea copilului cu anumite probe care nu se aplică în prezența părintelui (NEPSY 1, CAT etc), părintele poate alege să aștepte în sala de așteptare; se păstrează ușile deschise și astfel părintele poate “asista auditiv” la ședință pentru o mai bună înțelegere a modului de lucru, a capacității de cooperare și a nivelului de implicare a copilului în sarcină.

Dacă părinții sau alți membri ai familiei doresc să părăsească cabinetul pe parcursul desfășurării ședinței, sunt liberi să o facă, dar au obligația de a reveni după 40 de minute, pentru discuția de 10 minute de la final. Dacă nu reușesc să revină la timp, se lucrează cu copilul sau pacientul cu afazie până la finalul ședinței, urmând ca la eventualele întrebări să se răspundă în cursul ședințelor viitoare.

Este posibilă înregistrarea video și/sau audio a ședințelor?

Nu este permisă înregistrarea ședințelor de către beneficiari.

Ședințele nu sunt înregistrate de logoped.

Tarife

Ședințele de evaluare logopedică durează 60 minute și costă 200 lei.

Sedințele de terapie logopedică durează 50 minute și costă 150 lei.

Ședințele de terapie logopedică în limba engleză durează 50 minute și costă 170 lei.

Anularea ședințelor

Beneficiarii sunt rugați să anuleze ședințele la care nu pot participa cu minim o zi înainte, ideal două-trei zile, pentru ca atât ei, cât și logopedul să își poată reface programul.

Anularea se face prin intermediul unui mesaj la orice oră sau prin intermediul unui apel telefonic între orele 8:00 – 16:00. Între orele 16:00 și 20:00 se lucrează în cabinet și nu se răspunde la apeluri în timpul ședințelor.

În situațiile în care apar urgențe sau situații neprevăzute (copilul are febră în timpul nopții, se trezește răcit, are un accident la grădiniță sau școală sau alte situații similare) sunteți rugați să anunțați absența printr-un mesaj cu cât mai multe ore înainte de ședință.

De-a lungul anilor, am observat că apar frecvent motive de anulare. Beneficiarii care nu pot ajunge la ședință conform programării inițiale, își doresc adesea să o recupereze în timpul săptămânii. Prin urmare sunteți rugați să anunțați absențele din timp pentru a permite altor persoane să beneficieze de servicii de specialitate. Dacă nu reușiți să anunțați o absență din timp sau anunțați cu mai puțin de 24 de ore înainte deși nu vă confruntați cu o urgență, iar logopedul este în imposibilitatea de a-și reface programul sau este nevoit să aștepte în cabinet, sunteți rugați să achitați jumătate din costul ședinței, ca un gest de asumare a responsabilității și de respect.

Jocuri și exerciții care se fac în cabinetul de logopedie

– jocuri și exerciții pentru dezvoltarea mobilității aparatului fonoarticulator;

– jocuri pentru dezvoltarea respirației verbale și nonverbale;

– jocuri pentru dezvoltarea motricității fine: gimnastica degetelor, puzzle, jocuri cu forme, jocuri construcție, incastre, șnuruire, nisip kinetic, fișe cu elemente pregrafice, mers pe traseu ș.a.;

– jocuri și exerciții în fața oglinzii pentru corectarea pronunției sunetelor în poziție izolată, în silabe, logatomi, în cuvinte, propoziții, fraze, în povestire, în conversație;

– jocuri sociale: “Piticot”, “Dobble”, jocuri de cărți, “Comoara pierdută”;

– jocuri de logică;

–  jocuri de orientare în spațiu;

– jocuri cu litere, silabe, cuvinte, rime, propoziții;

– jocuri cu jetoane și planșe pentru dezvoltarea vocabularului, pentru asocieri logice, povestire după imagini;

– cărți cu poezii, povești, povestiri;

– jocuri de rol cu figurine pentru dezvoltarea și consolidarea pronunției, a vocabularului și a capacității de a conversa: “În familie”, “Să pregătim masa”, “La doctor”, “La grădiniță”, “Vizită la muzeu”, “În grădină”, “La mare”, “La munte”, “La grădina zoologică”, “Vizită la acvariu”, “Crăciunul”, “Spectacol de balet”, “Accidentul”, “În șantier”, “În trafic”, “La castel”, “Petrecerea”, “În pădure”, “La locul de joacă”, “La picnic”, “Cavalerii și dragonul”, “Cu trenul”, “Scufița Roșie”, “Cei trei purceluși”, “Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, “Cenușăreasa”, “În Egipt”, “Vizită Roma”, “O plimbare în Paris” ș.a.

Figurine din din colecția Cabinetul Psihologului confecționate manual:

Alexandra Lavinia Rogozea

– Atestat cu drept de liberă practică în Psihologie clinică, eliberat de Colegiul Psihologilor din România;

– Atestat cu drept de liberă practică în  Psihopedagogie specială, eliberat de Colegiul psihologilor din România;

– Masterat în „Psihoterapie analitică”, Universitatea Spiru Haret, Bucureşti 2008;

– Facultatea de Psihologie, Universitatea Hyperion, București 2011;

– Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Secția Psihopedagogie Specială, Universitatea București 2006.

 

Servicii

  • - evaluare logopedică
  • - logopedie copii
  • - logopedie adolescenți
  • - logopedie adulți